Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο χειραγωγήσιμοι είστε;

Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ κατευθύνουν την κοινή γνώμη αντί να προσφέρουν αντικειμενική ενημέρωση; Κατά πάσαν πιθανότητα έχετε δίκιο! Μια είδηση, όμως, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ψευδής για να είναι παραπλανητική. Αρκεί και μόνο να δοθεί μέρος της αλήθειας, αφήνοντας να συμπληρώσουν το υπόλοιπο κομμάτι οι ίδιες μας οι κεκτημένες προκαταλήψεις. Πόσο ευάλωτοι άραγε είμαστε σε μια τέτοια πρακτική; Ένα απλό τεστ ίσως μας διαφωτίσει. Διαβάστε τη μικρή, φανταστική ιστορία που ακολουθεί:

Η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα έχει φέρει την Αθήνα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Αποκομιδή των σκουπιδιών δεν έχει γίνει εδώ και δύο μήνες, και οι λόφοι που σχηματίζονται κοντεύουν να φτάσουν στο ύψος του πρώτου ορόφου των πολυκατοικιών. Η δυσοσμία είναι πλέον ανυπόφορη, ενώ ποντίκια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους και αποτελούν μέρος της καθημερινής εικόνας των Αθηναίων. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την τραγική κατάσταση, οι Αθηναίοι κλείστηκαν στα σπίτια τους τα οποία έχουν σφραγιστεί αεροστεγώς για την αποφυγή της δυσοσμίας, ενώ το απαραίτητο οξυγόνο παρέχεται από φιάλες τις οποίες έχει διανείμει δωρεάν ο δήμος.

Κλεισμένος κι εσείς στο σπίτι, ανοίγετε ένα πρωί τον υπολογιστή στο δωμάτιό σας και, μέχρι να φορτώσει, πάτε στην κουζίνα να φτιάξετε ένα καφεδάκι. Την ώρα που ξαναμπαίνετε στο δωμάτιο, το βλέμμα σας καρφώνεται ξαφνικά πάνω στο τραπέζι. Εκεί στέκεται προκλητικά ένα ποντίκι που δείχνει να αντιμετωπίζει την παρουσία σας με απόλυτη απάθεια! Κάτω από τις περιστάσεις, οποιοσδήποτε θα έχανε τα λογικά του. Εσείς πώς θα αντιδρούσατε; Επιλέξτε μία από τις παρακάτω προτάσεις:

1. Βάζετε τις φωνές και στη συνέχεια "παγώνετε", μη μπορώντας να αντιδράσετε.
2. Μια και το ποντίκι δείχνει δυσκίνητο, ανοίγετε την αποθήκη και παίρνετε τη σκούπα με το κοντάρι. Του καταφέρνετε, τότε, ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι.
3. Επιδεικνύοντας παροιμιώδη ψυχραιμία, τηλεφωνείτε στο δήμο και ζητάτε να στείλει το ειδικό συνεργείο (τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να βιαστούν).
4. Τίποτα από τα παραπάνω (εξηγήστε).

Διαβάστε προσεκτικά την ιστορία και τις προτεινόμενες απαντήσεις πριν κάνετε την επιλογή σας. Δείτε τότε τη σωστή απάντηση.

Σωστή απάντηση:

4. Τίποτα από τα παραπάνω: Χουφτώνετε το ποντίκι και κάνετε διπλό κλικ στον Internet Explorer ή το Mozilla. Στη συνέχεια κλικάρετε στο Google και ψάχνετε στις λέξεις-κλειδιά "Αθήνα" + "σκουπίδια", μήπως και μάθετε καμιά καλή είδηση για λήξη της f..king απεργίας! (Από πού θα έμπαινε, φίλε μου, το αληθινό ποντίκι σ' ένα αεροστεγώς σφραγισμένο διαμέρισμα;!!)

Όμως τώρα θα φανώ λίγο αγενής. Φεύγω να προλάβω τις ειδήσεις. Δεν χάνω ποτέ Πρετεντέρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου